Studie: heropen IJzeren Rijn via Venlo

De IJzeren Rijn in het Meinweggebied. © Karel Siebers
Over de IJzeren Rijn, de goederenspoorlijn van Antwerpen naar het Ruhrgebied via Weert en Roermond, kan voor 770 miljoen euro weer worden gereden als het tracé via Venlo gaat lopen.
Dat staat in een rapport. De Vlaamse regering gaat nu overleggen met onder meer Nederland om tot een akkoord te komen over deze zogenoemde ‘Derde Weg’, melden Belgische media.

In onbruik
De lijn is sinds 1991 in onbruik. Vlaanderen dringt er al lange tijd op aan dat er nieuw leven wordt ingeblazen, maar Nederland heeft daar problemen mee omdat de oorspronkelijke route door het Nationaal Park de Meinweg loopt. Uit de internationale studie blijkt dat een omweg via Venlo evenveel oplevert, voor de helft van de kosten.Patstelling

"We zijn er nog lang niet, maar alleszins is er nu een patstelling doorbroken", zei de Vlaamse minister Ben Weijts (Mobiliteit) op de Belgische radio. Hij sprak in 2016 af met zijn toenmalige collega Melanie Schultz af dat als duidelijk is welke tracés haalbaar zijn, politiek overleg tussen Vlaanderen, Nederland en andere betrokkenen volgt.


De bewindslieden stelden dat het grensoverschrijdende goederenvervoer milieuvriendelijker moet.