Vaals en Eijsden-Margraten overwegen 'genderneutraal beleid'

© iStock
Een genderneutraal toilet, een genderneutrale aanspreekvorm in speeches en brieven en zo min mogelijk naar het geslacht vragen op formulieren. In Limburg zijn er twee gemeentes die overwegen om deze genderneutrale veranderingen in te voeren, namelijk Vaals en Eijsden-Margraten.
Dat blijkt uit een rondgang van de NOS onder 150 gemeenten, waarvan 10 in Limburg. Aanleiding is het besluit van Amsterdam om genderneutraal te worden.

'Beste reizigers'

Ook de NS heeft vorige week besloten om 'dames en heren' af te schaffen en over te stappen op 'beste reizigers'. De vervoerder wil daarmee mensen die hun geslacht als onzijdig beschouwen tegemoetkomen. Dat leidde tot een stortvloed aan reacties, veelal negatief. Arriva geeft aan nog na te denken over 'genderneutraal omroepen'.

Beleid

Van de 10 Limburgse gemeenten die meedoen aan het onderzoek, zijn er 8 waar genderneutraliteit niet op de agenda staat. Dit zijn de gemeente Echt-Susteren, Kerkrade, Maastricht, Mook en Middelaar, Nederweert, Onderbanken, Simpelveld en Venray. Er wordt daar dus niet over concreet beleid nagedacht.