Bovens: profiel burgemeester Maastricht ‘vlak’

De raad van Maastricht vergaderde over de profielschets van de burgemeester. © Twitter/Gert-Jan Krabbendam
Kan een kandidaat met deze profielschets voor burgemeester van Maastricht uit de voeten? Die vraag wierp gouverneur Theo Bovens dinsdagavond op in de raadzaal van Maastricht.
De raad stelde daar de profielschets voor de opvolger van Onno Hoes vast.

Schaap met vijf poten

Concluderend kan gesteld worden dat Bovens de schets in eerste instantie ‘te vlak’ vond, al zei hij dat niet letterlijk. Hij vroeg de raad onder meer naar de gewenste leeftijd van de kandidaat, het geslacht en het aantal termijnen dat de nieuwe burgemeester moet aanblijven. Ook vroeg Bovens hoe belangrijk lokale wortels zouden moeten zijn. "Nu spreekt u eigenlijk iedereen tussen de 18 en 64 jaar aan. U zegt dat een schaap met vijf poten onhaalbaar is, maar waarom heeft u dan niet gekozen voor vier, drie of twee poten?"

'Breed profiel'

De raad haalde aan dat bewust gekozen is voor een zo breed mogelijk profiel. Vivianne Heijnen (CDA): "We gaan voor de beste kandidaat, man of vrouw is minder van belang." Esmiralda Thieme (PVM): "Het is vreemd om nu al een aantal termijnen noemen. Laten we eerst maar eens de eerste termijn afwachten." John Gunther (SP): "Maastricht is rijk aan cultuur en historie. De nieuwe burgemeester moet dat met twee armen willen omarmen."

Veiligheid

Vrijwel raadsbreed werd herhaald dat affiniteit met veiligheid een pré is en dat het daarnaast belangrijk is dat er bestuurlijke rust komt in Maastricht. Bovens nam de reacties mee. "Criteria mogen nooit uitsluitend werken. Wat er nu ligt is voldoende om de zoektocht te starten. De ervaring leert dat het echte goede gevoel pas ontstaat in gesprekken tussen de kandidaat en de vertrouwenscommissie."

'Je suis Sjeng'

De nieuwe burgemeester van Maastricht kan volgens Bovens in juni aan de slag. De gouverneur sloot af met een kwinkslag: "Wat de lokale wortels betreft wil ik graag MVV aanhalen. Supporters roepen 'Sjengen, Sjengen' terwijl er een zeer multicultureel elftal op het veld staat. 'Je suis Sjeng' en dat kan gelden voor heel veel mensen in Nederland."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!