Omzet VDL omhoog, winst omlaag door stakingen

© Jean-Pierre Geusens
VDL Nedcar heeft in het eerste halfjaar van 2018 een omzet behaald van bijna 1.9 miljard euro. Dat is een forse stijging ten opzichte van de 1.3 miljard in het eerste halfjaar van 2017.
De winst is daarentegen afgenomen, onder andere door stakingen. Zo blijkt uit de halfjaarresultaten van het Eindhovense concern.

Staking
De autofabriek in Born maakte in de eerste zes maanden van 2017 meer MINI's en BMW X1's voor BMW Group. Maar dat aantal had volgens het bedrijf hoger moeten zijn. Door stakingen van het personeel haalde de autofabriek de geplande productie niet. In Born werd drie dagen lang gestaakt voor een nieuwe cao. De werknemers willen onder meer een loonsverhoging van 3,5 procent per jaar. Ook willen de7.081 medewerkers in Born een betere balans tussen werk en privé en meer werkzekerheid.

Staking bij VDL Nedcar: productie volledig stilgelegdKosten
Andere kostenposten zijn interne opleidingen voor zo'n 600 nieuwe medewerkers en aanpassingen van de productielijnen. Daardoor valt de winst lager uit dan in dezelfde periode vorig jaar. Hoeveel die winst is en hoeveel auto's het bedrijf in de eerste zes maanden heeft gebouwd, wilde VDL niet zeggen. In heel 2017 maakte Nedcar 31,5 miljoen euro winst en bouwde het 170.000 auto's.

Forse omzetstijging
VDL Groep, het moederbedrijf van Nedcar, had in de eerste zes maanden van dit jaar een omzet van 3,1 miljard euro. Dat is een stijging van 29 procent ten opzichte van het eerste halfjaar van 2017. De winst kwam uit op 69 miljoen euro, 6 miljoen minder dan in 2017.

Het concern verwacht dit jaar voor het eerst een omzet van ruim 6 miljard euro te realiseren. Naast VDL Nedcar in Born heeft de VDL Groep ook bedrijven in onder andere Venlo, Weert, Hoensbroek, Nederweert, Sevenum en Swalmen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!