Nederland wil ook naar EU-hof om Duitse tol

© L1
Nederland sluit zich waarschijnlijk aan bij Oostenrijk, dat vanwege de plannen voor tolheffing voor personenauto's in Duitsland naar het Europese Hof van Justitie stapt.
Dat laat een woordvoerster van het ministerie van Infrastructuur en Milieu weten.

Discriminatie

De Oostenrijkse minister van Verkeer, Jörg Leichtfried, kondigde donderdag aan naar het Hof te gaan. Hij zei het plan om tol te heffen op personenauto's discriminerend is en in strijd met Europese regels. De Duitse automobilist wordt namelijk volledig gecompenseerd voor de tolheffing, de buitenlandse autorijder niet.

Meeliften

Nederland wacht nu eerst de juridische onderbouwing af van de Oostenrijkers. Dat komt over ongeveer een maand. Daarna moet het nieuwe kabinet een definitief besluit nemen. Demissionair minister Melanie Schultz van Infrastructuur heeft zich steeds fel verzet tegen het Duitse plan. Ook in Limburg is er veel weerstand.

Bemiddeling

De Europese Commissie zegt "bereid te zijn om te bemiddelen tussen Oostenrijk en Duitsland". "Dit is een juridisch geschil tussen twee lidstaten. We hebben in dergelijke gevallen eerder bemiddeld", zei een woordvoerder woensdag in Brussel. De Oostenrijkse verkeersminister heeft de rol van de commissie in het Duitse tolplan eerder echter "schandalig" genoemd.

Inbreukprocedure

Brussel was aanvankelijk een juridische procedure tegen Berlijn begonnen omdat het eerste tolplan discriminerend tegenover buitenlandse weggebruikers was. Nadat Duitsland het plan had aangepast en volgens de woordvoerder "de zorgen daarover waren weggenomen", stopte de commissie die inbreukprocedure eerder dit jaar.

Heug en meug

Ook in Duitsland is het voorstel omstreden en tegen en heug en meug aanvaard door de regering van CDU en SPD. Die moet nu plaats maken voor een nieuwe coalitieregering van vermoedelijk CDU, Groenen en FDP, waarin het tolplan weinig kans van slagen lijkt te hebben.