Gemeente Venlo wil weten wie PVV gaat stemmen

© Beeld: 1Limburg (iStock)
De gemeente Venlo wil van een aantal inwoners weten of ze volgend jaar bij de raadsverkiezingen op de PVV gaan stemmen.
De vraag wordt gesteld aan het Gemeentepanel. Dat zijn 1100 inwoners die zich voor een regelmatig terugkerende online-enquete hebben aangemeld.

Onkruid

Via dit panel toetst de gemeente normaal gesproken wat burgers van allerlei gemeentelijk beleid vinden. Het gaat dan bijvoorbeeld over onkruidbestrijding of over de gemeentelijke communicatie.

PVV

Maar dit keer gaan de vragen over de lokale verkiezingen van maart 2018. Gevraagd wordt onder meer om welke redenen mensen wel of juist niet gaan stemmen. Ook wordt de vraag gesteld of mensen overwegen op de PVV te gaan stemmen. Die partij doet volgend jaar voor het eerst een gooi naar zetels in de Venlose raad.

Omroep Venlo

Omroep Venlo vroeg de gemeente waarom ze wil weten of mensen PVV gaan stemmen, omdat dit niks te maken heeft met gemeentelijk beleid.
Volgens een gemeentewoorvoerder moet daar niets achter worden gezocht. De gemeente is alleen benieuwd naar het effect van de verkiezingsdeelname van een nieuwe grote partij, kreeg Omroep Venlo als antwoord.

Geheim

De totaaluitslag van de peiling zal openbaar worden gemaakt. En de reacties van afzonderlijke ondervraagden blijven geheim. De bestaande partijen in de Venlose raad krijgen die niet te zien.