'Dit is één van de grootste oplichters uit mijn carrière'

© iStock
Één van de grootste oplichters die hij in zijn carrière is tegengekomen. Zo omschrijft officier van justitie Martin Scharenborg de Tunesiër Lotfi G. (57), die in Limburg talloze slachtoffers zou hebben gemaakt.
Hoewel de officier zaken behandelde waarin véél meer geld omging, krabde hij zich even achter de oren toen hij dit geval zag. "Niet qua bedragen, maar vanwege de brutaliteit waarmee hij te werk ging."John de Engelsman

De Tunesische man zou zich tussen 2014 en 2017 hebben voorgedaan als de Engelse zakenman John Paul S. Sterker nog: de man claimt ook voor de rechter dat hij niet Lotfi, maar John is. "We hebben op zijn verzoek meerdere keren zijn vingerafdrukken onderzocht", zegt Scharenborg. "Wat ons betreft hebben we hier gewoon met meneer G. van doen. Hij is zijn eigen leugen gaan geloven."


Overal slachtoffers

Scharenborg schetst het beeld van een man die met zijn charisma verschillende slachtoffers maakte. "Vooral kleine middenstanders. Een nieuwe parketvloer laten leggen, een kast laten leveren, dat soort zaken. En dan niet betalen. Hij maakte slachtoffers door heel Nederland. Ik heb aangiftes uit Heerlen en Voerendaal, maar ook uit Deventer, Utrecht en Zeewolde bijvoorbeeld."


Heerlense handlanger

De man zou 96 verschillende aliassen hebben. Daarnaast vervalste hij, volgens justitie, verschillende documenten en bankafschriften. Hij werd daarbij geholpen door Marco V. (46), een grafisch designer uit Heerlen. "Hij deed klusjes voor die man", bevestigt Bjorn Jegers, advocaat van Marco. "Maar mijn cliënt wist niet dat hij deel uitmaakte van deze praktijken. Hij voegde hier en daar een nulletje toe en kreeg daar dan wat geld voor."


600 miljoen euro

Dat 'nulletje' werd in sommige gevallen wel erg enthousiast toegevoegd. Zo deed Lotfi (of John) bepaalde slachtoffers geloven dat hij ruim 600 miljoen euro op zijn bankrekening van een grote internationale bank in Hong Kong had staan, iets dat absoluut niet strookte met de werkelijkheid. Met deze valse informatie zou hij onder meer dure auto's en woningen hebben gehuurd.


James Bond

Officier Scharenborg bevestigt dat de rol van handlanger Marco stukken kleiner is. "Hij was de documentenman, vergelijkbaar met Q van James Bond." In tegenstelling tot 'Q', zit Lotfi al een jaar vast. "Dat is een lang voorarrest voor een dergelijke zaak", zegt Scharenborg. "Maar hij wordt ook verdacht van ontzettend veel verschillende feiten. Daarnaast spelen er nog zaken uit zijn verleden mee, maar daar mag ik nu nog niet op ingaan."


Dinsdag werd de zaak behandeld door de rechtbank in Maastricht, maar zowel Lotfi als zijn advocaat schitterden door afwezigheid. Na de zomer wordt de zaak inhoudelijk behandeld.