'Personeel overheden en scholen digitaal minder sterk'

De digitalisering van werknemers in niet-commerciële organisaties zoals overheden en scholen blijft achter bij die van werknemers van bedrijven.
Dat blijkt uit de jaarlijkse Sociale Innovatie Monitor Limburg van Zuyd Hogeschool en het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt van de Universiteit Maastricht.

Bedrijsleven voorop

Digitalisering en robotisering spelen een grote rol in Limburgse bedrijven en organisaties. Dat blijkt uit de antwoorden van 201 instellingen die aan het onderzoek meededen. Het bedrijfsleven loopt daarbij voorop, en dat geldt ook voor de vaardigheden van het personeel.

Aangepast werk

Uit de monitor blijkt verder dat het niet bijster goed gesteld is met de zogenoemde 'duurzame inzetbaarheid' van werknemers. Die staat of valt namelijk met het aanbieden van aangepaste werkzaamheden als de mentale of fysieke capaciteiten afnemen door de leeftijd. Maar zulke aangepaste werkzaamheden blijken maar heel beperkt aanwezig bij de bedrijven die meededen aan het onderzoek.
Rol werknemers
Werkgevers moeten natuurlijk opleidingen aanbieden, maar het is ook aan de werknemers om daar gebruik van te maken en ervoor te zorgen dat ze een goede arbeidsmarktpositie houden, luidt het advies van de onderzoekers.

Luister ook: 'Digitalisering bij overheidspersoneel en scholen blijft achter'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!