Camerabewaking bij opgeknapt kunstwerk in berenkuil

© Jean-Pierre Geusens
Het verloederde en beschadigde kunstwerk in de voormalige berenkuil in het stadspark in Maastricht is hersteld. Om te voorkomen dat vandalen en dieven opnieuw toeslaan hangen er camera's.
De bronzen beelden worden woensdag en donderdag teruggeplaatst.

Schade

Het werk van de Heerlense kunstenaar Michel Huisman raakte na de onthulling in 2001 zwaar beschadigd door vandalisme en diefstal. Zes bronzen beelden van uitgestorven dieren werden door dieven weggehaald waardoor 'De Halfautomatische Troostmachine', zoals het kunstwerk heet, zijn betekenis heeft verloren. Ook het beeld van beer Jo, die op een bankje naast de berenkuil zat, werd meegenomen door bronsdieven. De klauw van Jo bleef als stille getuige achter op het bankje.

Nieuw element

In 2014 is de restauratie van het kunstwerk begonnen. De opknapbeurt bevindt zich met het terugplaatsen van de beelden in de laatste fase. Er is één nieuw element toegevoegd. Op het bankje waar beer Jo zit, staat nu ook een poëtische tekst van dichter Wiel Kusters.

Anonieme weldoener

De totale kosten voor de renovatie bedragen 140.000 euro. Een anonieme weldoener heeft 120.000 euro bijgelegd. Het restant komt voor rekening van de gemeente Maastricht.
© Jean-Pierre Geusens
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!