Stichting voelt zich gepasseerd bij verkoop Kasteelboerderij

© Kasteelboerderij Horst
De stichting Kasteel Huys ter Horst voelt zich bij de aanstaande verkoop van de Kasteelboerderij in Horst gepasseerd door de gemeente.
De stichting stelt dat ze aan heeft geboden de Kasteelboerderij over te nemen maar ondanks herhaaldelijk verzoek geen reactie kreeg van Horst aan de Maas.

Verkoop

De club vrijwilligers die de ruïne van kasteel Huys ter Horst bij de Kasteelse Bossen beheert en onderhoudt, neemt het de gemeente kwalijk dat ze de Kasteelboerderij zonder medeweten van de stichting verkoopt. "Dat de gemeente de Kasteelboerderij aan een ondernemer verkoopt is an sich geen probleem", zegt bestuurslid van de stichting Giel Martens. "Maar het steekt ons wel dat de gemeente telkens niet thuis gaf als wij wilden praten over de toekomst van het terrein." Volgens Martens had de stichting het plan de rijksmonumentale Kasteelboerderij te kopen, te beheren en met behulp van subsidies te restaureren.

'Excuses aangeboden'

Wethouder Bob Vostermans (Ruimtelijke Ordening, CDA) van Horst aan de Maas beaamt dat er in het verleden niet goed is gecommuniceerd. "Daar heb ik de stichting mijn excuses voor aangeboden." Vostermans laat weten dat de stichting is uitgenodigd in een stuurgroep mee te praten over de ontwikkeling van de Kasteelse Bossen.
Horst aan de Maas is van plan de verkoop van de Kasteelboerderij aan ondernemer Eric Janssen dinsdag af te ronden. Hij wil pas daarna vertellen wat hij exact met de Kasteelboerderij van plan is.

Monumentale karakter

De beheerstichting en de Kring Ter Horst van het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap (LGOG) vrezen dat door de verkoop het monumentale karakter van het gebouw verdwijnt. Vostermans laat weten dat behoud van de monumentale status in de vergunningen zal worden vastgelegd. Ook volgens Eric Janssen hoeft niemand zich daar zorgen om te maken. De ondernemer zegt achterstallig onderhoud ter waarde van 565.000 euro weg te gaan werken. Hij wil bovendien in overleg treden met de beheerstichting over de toekomst van het totale complex.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!