Onderzoek naar grootschalige mestfraude Noord-Limburg

© Istock
De politie heeft bij twee bedrijven in Noord-Limburg onderzoek gedaan naar fraude met mest- en afvalstoffen.
Volgens justitie wordt bij een bio-vergistingsinstallatie sinds 2013 vermoedelijk drie keer zoveel afval en dierlijke mest verwerkt als is toegestaan volgens de vergunning.

Omgekat

Het vermoeden is dat er afvalstoffen worden 'omgekat' naar mest. De verdachten zouden daarbij gebruik maken van valse documenten. De bedrijven hebben hiermee naar schatting meer dan 1 miljoen euro verdiend.
Volgens justitie zouden de verdachten naast afvalstoffen waarvoor ze een vergunning hadden ook niet-vergunde afvalstoffen in de installatie stoppen.

Lozing in Maas
Er loopt ook een onderzoek van het Waterschap Limburg in deze zaak. Eind september zou 25 ton vloeibaar stikstof uit een lekkende silo in het riool gelopen zijn. Ook kwam zo'n 400 ton terecht in de Maas.

Meerdere verdachten

Het Openbaar Ministerie heeft, zoals ze het omschrijft, een holding en vier rechtspersonen als verdachten aangemerkt. Ook twee directeuren worden verdacht. Eén van hen is al verdachte in een ander onderzoek naar oplichting. Hij zou subsidie van 70.000 euro hebben aangevraagd voor een mestverwerker die in werkelijkheid vermoedelijk nooit is geleverd, zegt justitie.

Monsters

Bij de doorzoeking is administratie in beslag genomen en er zijn monsters genomen van stoffen in de installatie en op het terrein.

Bela Group

Volgens De Limburger is het bedrijf dat wordt verdacht van fraude de Bela Group, met het hoofdkantoor in Venlo. Bij vestigingen in Venlo en Ysselsteyn is volgens de krant door de politie binnengevallen, al ontkent de directeur ook maar iets te weten van malafide praktijken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!