Landgraaf nog een week in spanning over fusie met Heerlen

© Google Streetview
Volgende week woensdag weten we of de procedure voor de herindeling van Heerlen en Landgraaf door mag gaan. Of dat de rechtbank in Maastricht daar een stokje voor steekt.
De rechter doet dan namelijk om 10:00 uur uitspraak in het kort geding dat de gemeente Landgraaf heeft aangespannen tegen de provincie. Een meerderheid van de Landgraafse politiek is fel tegenstander van de fusie.

Kort geding

In het kort geding dat woensdag diende voor de rechtbank betoogde advocaat Hugo Doornhof namens Landgraaf dat de provincie de herindelingsprocedure met voeten treedt omdat er geen sprake zou zijn geweest van open overleg.
In plaats daarvan heeft de provincie een navigatiesysteem ingetikt met bestemming fusie Heerlen-Landgraaf en is daar zo snel mogelijk naar toe aan het rijden. Zonder na te denken en zonder te overleggen zoals de wet voorschrijft, aldus Doornhof.

Specifieke zaak

Daarom mag de rechter in deze specifieke zaak ook uitspraak doen, zo stelde hij. De Landgraafse wethouder Christian Wilbach van de lokale partij GBBL zei tijdens de zitting rechtsbescherming te missen. "Als niemand ingrijpt, kan de provincie van vandaag op morgen een fusie tussen Heerlen en Landgraaf zomaar opleggen."

Twijfel

Advocaat Elisabeth Pietermaat stelde daar tegenover dat het niet aan een rechter is een uitspraak te doen in een lopende herindelingsprocedure. Ze verwees daarvoor naar eerdere uitspraken die daar geen twijfel over zouden laten bestaan. "U bent aan het verkeerde adres", zei ze dan ook richting Landgraaf. "Het gaat om politieke besluitvorming en daarom moet u bij de politiek zijn."
Zij bestreed ook dat er geen open overleg zou zijn geweest. Maar het is het provinciebestuur niet verboden voorafgaand daaraan klare wijn te schenken over hun opvatting, zo zei zij.

Europees Handvest

De rechter moet in zijn uitspraak ook beoordelen of op basis van het Europees Handvest een referendum verplicht is bij een herindeling. De advocaat van Landgraaf vindt van wel, die van de provincie van niet.
De uitspraak van de rechtbank woensdag komt een dag voordat het Limburgs Parlement een besluit moet nemen over de fusie van Heerlen en Landgraaf.