Limburger bedenkt bril voor mensen met gezichtsveldverlies

Corrie van Veen uit Hoensbroek is de inspiratiebron voor een bril met dodehoekscamera; een mogelijke uitkomst voor mensen met gezichtsveldverlies.
Haar man, Nico van Veen, vond het vreselijk dat zijn vrouw na een herseninfarct de helft van haar zicht kwijt was en bedacht de bril. Zo vertelt hij aan het AD.

Ruzie bij de kassa
Corrie van Veen uit Hoensbroek snapte er niks van. Vaak kreeg zij in de supermarkt het verwijt dat zij voorkroop bij de kassa. Soms ontstond er zelfs ruzie. Echter, zij ziet de andere mensen gewoon niet. Na een herseninfarct verloor de Hoensbroekse aan beide ogen de linkerhelft van haar zicht. Dat dokters zeiden dat zij daar mee moest leren leven, kon haar man Nico van Veen niet verdragen.

Bril met dodehoek

Nico van Veen schreef zich daarom in via het Maastricht UMC+ voor de Dutch Hacking Health, een evenement waarbij een team van ict'ers en medici binnen 48 uur op zoek gaat naar een oplossing voor een medisch probleem. Hij vertelde over het probleem van zijn vrouw en het team ging meteen van start. Zij lieten zich inspireren door de dodehoekspiegel uit het verkeer. Zij begonnen glazen uit een oud leesbrilletje te drukken en hingen daar een spiegel aan. Corrie van Veen probeerde het uit, zag iets meer, maar was nog niet tevreden.
Van leesbril naar Google Glass
Uiteindelijk verbouwde het team een peperdure Google Glass, waarin een kleine computer verwerkt zit. Door een camera aan te sluiten, werden haar dode hoeken gefilmd en werden deze in een hoekje van de bril getoond. Wanneer Corrie de speciale bril op heeft, reageert ze ogenblikkelijk op de uitgestoken hand van een arts. Voorheen had zij deze niet gezien. "Het was alsof het licht aanging'', beschrijft ze.

5.000 euro
Helaas voor Corrie is dit nog een prototype, maar het team is beloond met 5.000 euro door het Maastricht UMC+ voor de verdere ontwikkeling van de bril. Neuroloog Julie Staals van het Maastricht UMC+ is erg enthousiast. "Voor deze patiënten was er nog geen goede oplossing. Na een beroerte leren zij vooral hoe ze hun gezicht constant moeten draaien om de omgeving te scannen, maar dat levert vaak onbegrip en gevaarlijke situaties op.''
Nico van Veen hoopt dat zijn bril, gedoopt tot HemiGlass, snel op de markt komt. Zowel voor zijn vrouw als voor alle anderen met gezichtsveldverlies.