Hof doet uitspraak in zaak-Van Rey

© ANP
Ex-wethouder Jos van Rey van Roermond en projectontwikkelaar Piet van Pol horen woensdag welke straf zij in hoger beroep opgelegd krijgen.
Het gerechtshof in Den Haag doet dan namelijk uitspraak in de strafzaak tegen beiden.

Omkoping

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tegen beiden - opnieuw - twee jaar gevangenisstraf geëist. Volgens het OM heeft Van Rey zich jarenlang laten omkopen door zijn goede vriend Van Pol door samen reisjes te maken, op vakantie te gaan in de villa van Van Pol in Saint Tropez en dure voetbalwedstrijden te bezoeken.

Beschuldiging

Ook zou Van Rey zich schuldig hebben gemaakt aan het ronselen van stemmen, het geknoei met volmachten, witwassen en het lekken van vertrouwelijke informatie uit de sollicitatiecommissie voor een nieuwe burgemeester. Van Pol wordt ervan beschuldigd Van Rey te hebben willen omkopen via giften en reisjes om zo opdrachten in Roermond binnen te halen.

Werkstraf

De advocaten van beide verdachten vinden dat hun cliënten niks te verwijten valt. "Van Pol en Van Rey hebben een innige band, maar er is geen sprake van belangenverstrengeling", zo zei de advocaat van Van Rey tijdens haar pleidooi een maand geleden. De rechtbank in Rotterdam legde Van Rey vorig jaar juli een werkstraf van 240 uur op. Van Pol kreeg 100 uur werkstraf.

Eisen

Ook toen had het OM twee jaar gevangenisstraf geëist. Verder wil het OM ook nu dat Van Rey drie jaar lang geen wethouder of gedeputeerde mag worden.
De uitspraak van het gerechtshof begint om 12 uur.