Politiemol Mark M. ontkent witwassen

© Istock
Politiemol Mark M. heeft helemaal geen geld witgewassen. Dat heeft hij maandag tegen de rechtbank in Den Bosch verteld.
Hij zou alleen geldleningen hebben gestort en uitgegeven voor onder meer een bedrijf in Oekraïne.

Schulden

De Weertenaar zegt een schuld te hebben van 85.000 euro. Hij zit in de financiële problemen sinds er een strafzaak tegen hem loopt. M. zou op grote schaal politie-informatie gelekt hebben aan criminelen. Volgens M. probeert de Rijksrecherche hem met het onderzoek aan de grond te krijgen. Dat zei hij maandagochtend in de rechtbank van Den Bosch.

Ex-vrouw

Het grootste deel van zijn schuld zou hij hebben bij zijn ex-vrouw met wie hij in scheiding ligt. De vrouw zou 50.000 tot 60.000 euro van hem tegoed hebben. Het geleende geld zou M. gebruikt hebben voor reizen en onderdak in Oekraïne, waar hij nu woont. Ook zou hij geld hebben geïnvesteerd in bedrijven die hij daar wil opzetten.
Om zijn financiële problemen op te lossen wil Mark M. in beslag genomen spullen terug hebben zoals een auto, geld en horloges.

Nieuwe baan

Mark M. heeft in Oekraïne een nieuwe baan gevonden. Hij staat als medewerker op een website van een beveiligingsfirma. M. handelt in PGP-telefoons

Politiedossiers

De inhoudelijke behandeling van de zaak tegen voormalig agent M. (31) uit Weert ging maandagochtend alleen nog over het witwassen. Het verkopen van geheime gebegeven uit politiedossiers aan criminelen ontkende M. in mei vorig jaar al. Het was een hobby om te grasduinen in de gevoelige gegevens, verklaarde hij toen over waarom hij ongeveer 28.000 zoekvragen losliet in de politiesystemen. Hij verkocht die informatie niet, zei hij.

Grote sommen geld

M. las maandag een uitgebreide verklaring voor. Daarin fileerde hij het financiële rechercheonderzoek. Dat zou onvolledig zijn geweest. Rechercheurs trokken volgens M. allerlei verkeerde conclusies, omdat ze niet op de hoogte zouden zijn van de mores van internationale handel in Oekraïne. "Cashgeld is daar heel normaal", zei hij. "Iedereen loopt daar met grote bedragen in zijn broekzak."

Corruptie

De verdachte zou sinds 2011 uit zo’n honderd strafrechtelijke onderzoeken informatie hebben gestolen. In 2015 werd hij gepakt. Hij wordt verdacht van computervredebreuk, corruptie, deelname aan een criminele organisatie, schending van ambtsgeheim, witwassen en het bezit van een vals paspoort.
Dinsdag volgt de visie van justitie en de strafeis. De uitspraak staat gepland voor 19 februari.