Harde maatregelen om zorginstelling Mosae te redden

Huize Sint Gerlachus van Mosae Zorggroep in Maastricht © Google Streetview
Zorginstelling Mosae in Maastricht kan alleen door harde maatregelen van het interimbestuur het hoofd boven water houden.
Vorig jaar leed de ouderenzorginstelling een verlies van bijna 3 miljoen euro, het ziekteverzuim is hoog en personeel rent weg.

Zinkend schip

Volgens De Limburger is er deze week door interimbestuurder Ben de Valk een reddingsplan gepresenteerd waardoor de instelling dit najaar al uit de rode cijfers moet komen. Opvallend is dat vrijwel alle maatregelen die door de vorige bestuurder Maria Venderink zijn genomen, nu worden teruggedraaid. Op die manier moet het 'zinkend schip', zoals verschillende medewerkers de zorginstelling in de krant omschrijven, drijvend worden gehouden.

Zelfsturing mislukt

Zo moet er een einde komen aan de zogeheten zelfsturing bij Mosae, waarbij de verpleegkundigen behalve de zorg ook zelf hun vervanging en administratie moesten regelen. Dat leidde tot een hoge werkdruk, veel ziekteverzuim en slechtere zorg. Ook werden geschoolde medewerkers de afgelopen jaren ontslagen, terwijl hun werk werd overgenomen door vrijwilligers en mantelzorgers. Die moesten ook zorgtaken uitvoeren, terwijl dat helemaal niet mag.

Pensioen

De Raad van Toezicht heeft zich volgens De Limburger de afgelopen jaren geen zorgen gemaakt over de gang van zaken bij Mosae. Vorige maand werd wel aangekondigd dat Maria Venderink met pensioen gaat.