Burgemeester niet vervolgd voor huisarrest asielzoekers

Burgemeester Jos Heijmans van Weert. © ANP
Burgemeester Jos Heijmans van de gemeente Weert wordt niet vervolgd voor het huisarrest dat hij aan 26 asielzoekers heeft gegeven.
Dat heeft het Openbaar Ministerie in Oost-Brabant na uitvoerig onderzoek vrijdag besloten.

Noodbevel

Heijmans moest voor de rechter verschijnen, omdat hij de 26 asielzoekers van het azc in Weert een noodbevel had opgelegd. Zij mochten in de periode van 21 december 2016 tot en met 3 januari 2017 het terrein niet verlaten. De Bond van Wetsovertreders vond dat de burgemeester zich schuldig had gemaakt aan wederrechtelijke vrijheidsberoving en deed aangifte tegen hem.

Opzet

Het OM vond dit echter niet het geval. Er is geen bewijs dat de burgemeester met opzet de asielzoekers van hun vrijheid heeft beroofd. Wel vindt het OM dat de burgemeester de juridische grenzen heeft overschreden. Maar dit, samen met de toenmalige spanningen in Weert rondom het azc, is niet voldoende om hem te vervolgen.
De Bond van Wetsovertreders heeft laten weten het niet eens te zijn met het oordeel van het OM en zal maandag een klaagschrift naar het hof in Den Bosch sturen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!