Graf ceremoniemeester Jocus in ere hersteld

© Istock
Het graf van de illustere ceremoniemeester Bertus Hummel van het Venloosch Vastelaovesgezelschap Jocus, heeft een opknapbeurt gekregen.
Er siert een nieuwe steen op het graf, en vrijdag wordt bij zijn laatste rustplaats een muzikale hommage gebracht.

Ronde buik

?Jocus kent een rijke historie van ceremoniemeesters. Misschien wel de bekendste was Bertus Hummel. Hij 'sloeg de bel' van 1939 tot ver in de jaren 50 en was een kenmerkende verschijning met zijn ronde buik en zijn gevoel voor humor. Hummel wordt gezien als de grondlegger van de functie ‘Sirremoniemeister’ zoals die tot op de dag van vandaag wordt uitgeoefend.

Slecht onderhouden

Bertus Hummel overleed in 1957 al op 41-jarige leeftijd en werd begraven op de Algemene Begraafplaats Venlo. Aangezien Hummel niet getrouwd was en weinig directe familie had, is de grond van zijn graf tot in lengte van dagen gepacht door de Stichting Vrinde van Jocus. Het graf zélf is echter nooit goed onderhouden. De in 2012 opgerichte Sociëteit 'Vivus Fabula des Caeremonia' van oud-ceremoniemeesters heeft de handschoen opgepakt en er werk van gemaakt. Het mooi opgeknapte graf wordt vrijdag plechtig gepresenteerd, onder meer onder de klanken van de Jocus' Prinsenkapel.

Herdenking

De (oud-)ceremoniemeesters komen elke laatste vrijdag voor Allerheilige bij elkaar op het kerkhof om een aantal overleden Jocussen te herdenken. Ook hun beschermheer, oud-burgemeester van Venlo en huidig burgemeester van Valkenburg Jan Schrijen is daarbij altijd aanwezig. De plechtigheid is van 17.00 tot 18.00 uur op de Algemene Begraafplaats Venlo aan de Wylrehofweg.