Politie handelde correct bij steekpartijen Maastricht

© Jean-Pierre Geusens
De politie heeft op de juiste manier gehandeld bij twee fatale steekpartijen in Maastricht op 14 december vorig jaar.
Dat concludeert de Inspectie Justitie en Veiligheid op basis van het feitenrelaas van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg.

Op afstand
Omdat de politie vreesde dat de steekpartij een terroristische daad was, werden hulpdiensten een tijdje op afstand gehouden. Daardoor kwam de medische hulp bij de slachtoffers later dan had gekund, zei de advocaat van de nabestaanden van de vrouw die bij de steekpartij om het leven kwam.

Onderzoek naar hulpverlening bij

steekpartijen Maastricht

Te ernstig
De GGD concludeert echter op basis van forensisch onderzoek dat de verwondingen van de 56-jarige vrouw te ernstig waren en dat het slachtoffer daardoor hoogstwaarschijnlijk niet in leven was gebleven als de ambulances tien minuten eerder ter plekke waren geweest.

De advocaat overweegt om een eigen onderzoek te laten doen door een extern bureau over wat er op die avond precies gebeurd is, laat hij weten aan De Limburger. De burgemeester van Maastricht, ook voorzitter van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg, vindt het een belangrijke conclusie dat de inspectie bevestigt dat juist is gehandeld. "Maar deze neemt uiteraard niet weg dat de traumatische ervaringen van die avond nog bij veel mensen in het geheugen gegrift staan", geeft ze als reactie op de site van de gemeente. "Ik spreek mijn respect uit aan de hulpverleners. Ze hebben in deze vreselijke omstandigheden hun werk goed gedaan."

'Maanden eer Osama I. naar Pieter Baan Centrum kan'Verdachte
De 37-jarige Osama I. wordt verdacht van de twee dodelijke steekpartijen in Maastricht. Daarbij kwamen een 46-jarige man en een vrouw om het leven. Een 50-jarige man en de 21-jarige dochter van de overleden vrouw raakten gewond. De verdachte zit sinds zijn arrestatie achter de tralies.