RvS kijkt woensdag naar sloopvergunning Maharishi

De Raad van State buigt zich woensdag over een zaak die is aangespannen tegen de sloopvergunning voor het voormalige klooster van de Maharishi-beweging in Vlodrop.
De rechter bepaalde in september dat het gebouw gesloopt mag worden. De gemeente Roerdalen vindt dat het monument tegen de vlakte mag, maar het burgercomité Sankt Ludwig en het Cuypersgenootschap zijn het daar niet mee eens.

Beroep

Omdat de tegenstanders geen steun kregen van de rechtbank gingen ze in beroep bij de Raad van State. In afwachting van een definitieve uitspraak vragen ze onder meer de sloopvergunning voorlopig te schorsen.

Onbetaalbaar

Het klooster in Vlodrop is ernstig vervallen en staat al jaren leeg. Het opknappen van het pand is vrijwel onbetaalbaar. Een andere bestemming is er niet. Daarom wil de gemeente sloop toestaan.

Vedische universiteit

Stichting Maharishi European Research University (MERU) is sinds 1984 eigenaar van het klooster en probeert al bijna 20 jaar toestemming voor de sloop te krijgen. De stichting wil op het terrein een nieuwe zogeheten vedische universiteit bouwen. Ook tegen die plannen is bezwaar gemaakt.
De Raad van State buigt zich woensdag ook over het bestemmingsplan dat eerder door de gemeente Roerdalen is vastgesteld.