Sprekers hoorzitting Landgraaf vooral voor fusie

Landgraaf (links) en Heerlen vanuit de lucht gezien. © Foto's: Bing Maps
Zestig procent van de insprekers tijdens een hoorzitting van het Limburgs Parlement over de herindeling van Heerlen en Landgraaf sprak zich uit voor die fusie.
Het ging om 23 van de 38 sprekers. Dertien insprekers, oftewel zo'n 35 procent, was tegen. Twee namen een neutraal standpunt in. De hoorzitting vond plaats in partycentrum Het Streeperkruis in Landgraaf.

Sterkere vuist

Voorstanders van een fusie van Heerlen en Landgraaf stelden dat alleen zo de economie in de regio kan worden versterkt en de sociale problemen kunnen worden aangepakt. Ook kunnen de voorzieningen overeind worden gehouden en kan er een veel sterkere vuist worden gemaakt in Den Haag, aldus de voorstanders. "Het is tijd voor meer daadkracht. De kleinschaligheid heeft lang genoeg geduurd", zo zei een van de insprekers.
Audio: Wilma Schoormans, voorstander van fusie Heerlen-Landgraaf (7 jun 2017)

Geen draagvlak

Volgens de tegenstanders is er geen draagvlak voor een herindeling onder de bevolking. Ook vinden zij het ondemocratisch dat voorbij wordt gegaan aan het feit dat een meerderheid van de gemeenteraad van Landgraaf tegen herindeling is. Anderen stelden dat alleen een grote herindeling in Parkstad, met ook Brunssum en Kerkrade, zoden aan de dijk zet. "Heerlen wordt er beter van. Landgraaf komt er bekaaid van af", verklaarde een inspreker.
Audio: Loek Moling wil alleen een fusie op grotere schaal (7 jun 2017)

Tevreden

Voorzitter van de hoorzitting - Carla Brugman - was tevreden over de gang van zaken. "De sfeer was goed, men had respect voor elkaar en liet elkaar uitspreken. Beter kon het niet eigenlijk", zei zij na afloop. Donderdag houdt het Limburgs Parlement een tweede hoorzitting, in de stadsschouwburg in Heerlen.
Audio: Voorzitter Carla Brugman over de hoorzitting Heerlen-Landgraaf (7 jun 2017)