Maastricht wil tonnen bijdragen aan sociaal innovatiefonds

© iStock
De gemeente Maastricht is bereid 4 tot 5 ton bij te dragen aan een sociaal innovatiefonds.
Uit dat provinciale fonds moeten vernieuwende projecten worden ondersteund op het gebied van zorg, jeugdzorg en arbeidsparticipatie. Daarvoor zijn vanaf 1 januari gemeenten verantwoordelijk.

'Verkenners'

Het fonds van jaarlijks 4 miljoen euro is één van de concrete voorstellen uit het eindrapport van de drie zogeheten 'verkenners'. Die hebben op verzoek van de provincie bekeken hoe het gaat met die nieuwe taken van gemeenten.

Voortouw

SP-wethouder Jack Gerats van Maastricht wil met de financiële bijdrage het belang van een nieuwe aanpak onderstrepen. Ook hoopt hij dat andere gemeenten volgen nu Maastricht als grootste gemeente het voortouw neemt.

'Hartverwarmende zaken'

"Er gebeuren nu al hartverwarmende zaken", aldus Gerats. Tijdens een conferentie over het eindrapport van de 'verkenners' in Reuver noemde de wethouder als voorbeeld iemand die als psychiatrisch patiënt te boek stond en tegelijk werkeloos was en een schuldenprobleem had. "Nu hij werk heeft en zijn financieel probleem is opgelost, blijkt hij niet langer psychiatrische hulp nodig te hebben. Het is een voorbeeld hoe een integrale aanpak, zonder schotten, tot succes leidt", zo vertelde de SP-wethouder.
De 'verkenners' vinden dat geld voor het sociaal innovatiefonds niet alleen van gemeenten moet komen.

Meebetalen

Ook bijvoorbeeld zorgaanbieders en zorgverzekeraars, werkgevers en onderwijs- en kennisinstellingen zouden mee moeten betalen. Verder zijn er fondsen in Europa en in Den Haag waar een beroep op kan worden gedaan.
Een financieel onderbouwd plan voor het fonds zou voor de zomer klaar moeten zijn, zo hebben de 'verkenners' voorgesteld.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!