Bijeenkomst Chroom-6: 'Ik ben mijn man en mijn zoon kwijt’

In Roermond zijn (ex-)medewerkers van Defensie tijdens een bijeenkomst geïnformeerd over de gevaren en gevolgen van Chroom-6.
Volgens veel aanwezigen wordt en werd in de NAVO-depots in onder andere Brunssum en Eygelshoven met allerlei stoffen gewerkt die, zeker in combinatie met Chroom-6, zeer gevaarlijk zijn.
Boos
Tijdens de bijeenkomst liepen de gemoederen hoog op en verlieten diverse mensen regelmatig boos de zaal. Zo ook een vrouw van wie haar man negen jaar geleden overleed waarna haar zoon in psychische nood is geraakt. "Ik ben mijn man én mijn zoon kwijt, en ze doen helemaal niks."
Niet tevreden
Afgelopen maandag erkende Defensie dat zij al vanaf 1973 op de hoogte was van het gevaar dat werken met de giftige verf met zich meebrengt. De verf zou onder meer maag-, long-, neus- en bijholtekanker, astma en chronische longaandoeningen hebben veroorzaakt. Excuses zijn gemaakt, een schadevergoeding voor zieke werknemers is aangeboden, maar de medewerkers zijn niet tevreden en zitten met veel vragen.
Vragen
Zo is voor hen bijvoorbeeld niet duidelijk waarom er niet eerder iets gedaan met alle meldingen en wie er nu recht heeft op een schadevergoeding. "Kanker is kanker", aldus een oud-medewerker die keelkanker heeft. "Maar ik heb geen recht op een vergoeding, omdat volgens het RIVM keelkanker niet tot de ziekten behoort die hun oorsprong kunnen vinden in het gebruik van Chroom-6."
Staatssecretaris Barbara Visser liet maandag weten dat de hoogte van de schadevergoeding varieert van 3850 euro tot 40.000 euro.