Koud voorjaar zit peren- en appeloogst Zuid-Limburg dwars

© iStock
Het koude voorjaarsweer van eerder dit jaar zal goed te merken zijn bij de oogst van peren en appels. Vooral in Zuid-Limburg verwachten telers minder te plukken.
Volgens ramingen van brancheorganisatie GroentenFruit Huis zullen Nederlandse telers dit jaar ruim een kwart minder appels plukken. Bij peren wordt rekening gehouden met bijna een vijfde minder oogst.

Nachtvorst

Vooral nachtvorst is funest voor de opbrengsten. Per regio is de vorstschade echter sterk wisselend. Vooral in het zuiden van het land verwachten telers minder te plukken. Dat komt volgens de brancheorganisatie omdat er in regio's als Zeeland en Zuid-Limburg minder oppervlaktewater beschikbaar is om de bloesem te beregenen als bescherming tijdens vorst dan elders in het land.

Genoeg fruit

GroentenFruit Huis voorziet voor dit jaar 233 miljoen kilo appels van Nederlandse bodem. Bij de peren zal dit naar verwachting 307 miljoen kilo zijn. Daarmee blijven er volgens de organisatie genoeg appels en peren beschikbaar voor de Nederlandse markt.
Water beschermt de bloesems van de fruitbomen bij Fruitbedrijf Heijnen. © L1

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!