Link tussen Limburgse Bandidos en wapenbende in Bosnië

Bandidos-voorman Harrie Ramakers wordt opgepakt tijdens de grote politieactie tegen motorclubs. © L1
Zeker twee leden van de Limburgse tak van motorclub Bandidos komen voor in een strafrechtelijk onderzoek naar internationale wapenhandel vanuit Bosnië.
Dat melden de Limburgse kranten vrijdagochtend.

Drugs

Volgens justitie in Bosnië en Herzegovina stonden Bandidos-president Harrie Ramakers uit Nieuwstadt en clublid John H. uit Echt in nauw contact met de Bosniërs Mario P. en Leon M., die worden verdacht van het organiseren van grootschalige drugs- en wapentransporten naar Nederland.

Wapendeal

Bandidos-lid John H. zou in april 2014 in Servië en Bosnië zijn geweest. Hij had daar volgens de plaatselijke autoriteiten een ontmoeting met Mario P. om een wapendeal te regelen. "Wapens uit Bosnië en Herzegovina zijn bedoeld voor de Nederlandse markt, onder andere voor confrontaties tussen motorbendes", staat in een rechtshulpverzoek, ingezien door deze krant, dat justitie in Bosnië afgelopen april bij het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland indiende.

Strafdossier

Het verzoek was om Mario P. en Leon M. op Nederlandse bodem in de gaten te houden. Wat er met de informatie uit Bosnië is gedaan, wil het OM niet toelichten. Zes weken na het verzoek, op 27 mei, werden Harrie Ramakers en dertien andere Limburgse Bandidos opgepakt. Het Bosnische rechtshulpverzoek is recent toegevoegd aan het strafdossier tegen Harrie Ramakers, John H. en medeverdachte Johan K.

Raketwerpers

Laatstgenoemde, een contact van enkele motorclubleden, was de eigenaar van de garagebox in Geleen waarin op 27 mei raketwerpers, machinegeweren en granaten zijn gevonden. Uit een eerste analyse blijkt dat dat wapentuig van oorsprong uit Oost-Europa komt. Vrijdag verschijnen zestien verdachten in de Bandidos-zaak voor het eerst in het openbaar voor de rechtbank in Maastricht.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!