PVV moet verduisterd megabedrag Heemels terugbetalen

© ANP
De PVV in het Limburgs Parlement moet uit eigen kas de bijna 179.000 euro terugbetalen die voormalig fractievoorzitter Michael Heemels heeft verduisterd. Het Limburgs Parlement heeft dat besloten.
De coalitiepartijen CDA, SP, VVD, D66 en PvdA en oppositiepartij GroenLinks vinden dat de PVV uiteindelijk zelf verantwoordelijk blijft voor wat met de fractievergoeding gebeurt.

Om de tuin geleid

Ondanks dat de partij zelf door Heemels om de tuin is geleid. "Dat is de essentie. Streng maar rechtvaardig", zei de SP. Het CDA stelde dat de Limburgse belastingbetaler recht heeft op het terugbetalen van het hele bedrag.
Volgens D66 kan de PVV-fractie gewoon sober blijven functioneren ondanks het terug betalen van het gefraudeerde bedrag.

'Geraffineerd en doelmatig'

De PVV zelf wees op de uitspraak van de rechtbank dat de PVV niks verweten kan worden. En dat zij het slachtoffer is geworden van de 'zeer geraffineerde en doelmatige' fraude van Heemels.

Bemoeilijken

De PVV ziet in het terugbetalen dan ook een politieke afrekening om het functioneren van de partij in het Limburgs Parlement te bemoeilijken. De partij had zelf voorgesteld dat de provincie de bijna 179.000 euro zou gaan verhalen op Heemels.

'Fraudeur is de schuldige'

Alleen de vier eenmansfracties vonden dat de PVV het bedrag niet of maar gedeeltelijk zelf moet terug betalen. "De fraudeur zelf is de schuldige. Daarom willen we niet dat de PVV verder gestraft moet worden", zei de Partij voor de Dieren.

Gekort

Volgens de nu goedgekeurde regeling wordt het budget voor de PVV tot en met 2024 jaarlijks met 24 tot 35 duizend gekort. De huidige PVV-fractie krijgt jaarlijks rond de 90.000 euro aan fractievergoeding.

Hoger beroep

De jurist van de PVV betwijfelt overigens of het besluit van het Limburgs Parlement juridisch stand kan houden. De fractie zelf wil eerst het hoger beroep van Michael Heemels afwachten.

'Politieke afrekening'

PVV-fractievoorzitter Robert Housmans noemt het besluit van provinciale staten "een politieke afrekening'', zegt hij tegen L1.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!