Pluimveehouders boos op NVWA-baas

© iStock
Pluimveehouders zijn ontstemd over de uitspraken van Freek van Zoeren, de tweede man van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
Die adviseerde consumenten voorlopig terughoudend te zijn bij het eten van eieren.

Totaal onnodig

Maar volgens Eric Hubers van de vakgroep pluimveehouderij van land- en tuinbouworganisatie LTO is die waarschuwing "verschrikkelijk en totaal onnodig".

Fipronil

De NVWA-man zei dinsdagavond in het tv-programma Nieuwsuur dat pas als alle pluimveebedrijven waar mogelijk het gif fipronil is gebruikt zijn onderzocht, duidelijk is of eieren helemaal veilig zijn. Hubers vindt dat onbegrijpelijk. "Want in de winkels liggen nu alleen maar eieren die niet geblokkeerd zijn. Alle eieren die nu naar de winkels gaan zijn 100 procent vrij van het middel", zei hij woensdagochtend in het NOS Radio 1 Journaal.

Extra getroffen

Volgens Hubers wordt de pluimveesector extra getroffen door de uitspraken van de NVWA-chef. Tijdens overleg met de NVWA en het ministerie van Economische Zaken woensdagmiddag over de fipronil-affaire zal LTO de waarschuwing van Van Zoeren aan de orde brengen.

Limburg

De eieren zijn afkomstig van pluimveehouderijen in heel Nederland, waaronder twee in Limburg. Het gaat om bedrijven in Leveroy en Kelpen-Oler. De verwachting van de LLTB is dat er nog meer Limburgse bedrijven bijkomen.

Zorgboerderij

Ook pluimveebedrijven die niet gedupeerd zijn door de eieraffaire, merken de gevolgen omdat de vraag naar eieren is afgenomen. Daardoor lopen de bedrijven veel inkomsten mis.

Helft minder

Zorgboerderij Wienes in Hegelsom merkt duidelijk dat er minder vraag is. Eigenaresse Marieke Claessens levert bijna de helft minder aan de supermarkt. "Heel erg jammer, natuurlijk. Wij zijn gelukkig niet getroffen en hebben geen besmette kippen en eieren. Voor bedrijven die dat wel zijn, is het pas echt een drama."

Impact

Het eierschandaal heeft een enorme impact voor de hele sector. "Vergeet niet dat het ook vaak familiebedrijven zijn", zegt Claessens. "Er wordt met hart en ziel gewerkt,. En ik hoor van collega's dat ze in grote onzekerheid zitten. Je voelt de spanningen en dat is allesbehalve prettig."
Zorgboerderij Wienes is kleinschalig en heeft zo'n 30.000 kippen. Er komen dagelijks ongeveer 35 cliënten meehelpen met het verzorgen van de dieren en het sorteren van de eieren.