LWV: ook lagere AOW-leeftijd voor geestelijk zware beroepen

© iStock
De AOW-leeftijd moet per branche bepaald worden en daarbij moeten ook de beroepen die geestelijk zwaar zijn worden meegenomen. Dat zegt LWV-voorzitter Huub Narinx.
Maandag pleitte de werkgeversorganisaties in de bouw voor een zogenoemde 'flexibele AOW-leeftijd'.

Maatwerk

Narinx denkt dat het noodzakelijk is dat het kabinet maatwerk gaat aanbieden om de AOW-leeftijd te bepalen. "Algemene regelingen bieden geen uitkomst meer. We hebben hier in 2011 al op aangedrongen, maar toen was de tijd er blijkbaar nog niet rijp voor. Nu wel, want nu hebben we al enkele jaren ervaring met een verhoogde AOW-leeftijd."
'Zwaar beroep'
Narinx vindt dat de discussie over wat een zwaar beroep is, niet alleen bij beroepen met grote fysieke belasting gevoerd moet worden, maar ook bij functies met een grote geestelijke belasting. "Je moet dan denken aan beroepen waarbij veel burnouts voorkomen, zoals in de zorg en het onderwijs."


Omscholen
Een ander speerpunt van beleid zou het vroegtijdig omscholen moeten zijn. "Daar doen we nu veel te weinig aan", vindt Narinx. "We worden met z'n allen steeds ouder en dus zouden werknemers al rond hun 55e moeten worden begeleid bij omscholing naar werk dat ze ook op hogere leeftijd nog kunnen doen." Ook het invoeren van deeltijdpensioen vindt het LWV een goeie zaak.

Motivatie

De LWV is in principe geen tegenstander van een hogere AOW-leeftijd om de pensioenen betaalbaar te houden. "Maar de kunst is om mensen gemotiveerd te houden om langer door te werken en ze passend werk te bieden. Dat kan alleen met maatwerk."