'Ordinair powerplay bij fusieplan Heerlen-Landgraaf'

Ger Koopmans.
Gedeputeerde Ger Koopmans (CDA) had zelf kunnen inzien dat de herindeling van Heerlen en Landgraaf zou stranden. Dat concludeerde hoogleraar bestuursrecht Raymond Schlössels zondag in het L1-radioprogramma De Stemming.
Afgelopen vrijdag besloot minister Kajsa Ollongren (D66) om de herindelingswet Heerlen-Landgraaf terug te trekken na een negatief advies van de Raad van State. Dat adviescollege vindt dat de procedure onzorgvuldig is geweest.

Enorme risico's

Schlössels die verbonden is aan de Radboud Universiteit Nijmegen is het daarmee eens en zegt dat de provincie enorme risico’s heeft genomen met de gevoerde procedure. Volgens de hoogleraar is te weinig gekeken naar alternatieven.

Tunnelvisie

Schlössels: "Eerlijk gezegd begrijp ik niet dat gedeputeerde Koopmans zegt dat hij het niet begrijpt." Hij had niet op één variant moeten inzetten, nu is er sprake geweest van tunnelvisie, denkt hij: "Koopmans en de rest van Gedeputeerde Staten hadden en konden zich eerder realiseren dat dit fout zou aflopen."

Janssen

GBBL Wethouder Freed Janssen van Landgraaf herkent de tunnelvisie: "Van begin aan was duidelijk dat we zouden eindigen bij een fusie van Heerlen en Landgraaf. Dat is niet open, de uitslag lag vast."
Professor Schlössels denkt dat er naast tunnelvisie ook sprake kan zijn van "ordinaire politieke powerplay" door Koopmans. Maar dat is voor een herindeling een onjuiste basis, weet Schlössels.

Grotere herindeling

De minister heeft aangegeven dat ze zo snel mogelijk wil gaan kijken naar de situatie in Parkstad. Freed Janssen van de grootste coalitiepartij GBBL in Landgraaf roept echter op om voldoende tijd te nemen. Hij wil dat de discussie over een eventuele grotere herindeling of nauwere gemeentelijke samenwerking pas begint na de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018.