'Nederland maakte fout over Marokkanen in Nederland'

Placeholder voor 1Limburg berichten © 1Limburg
Nederland heeft in de jaren '80 een cruciale fout gemaakt wat betreft de Marokkanen in ons land. Dat zegt criminoloog Frank Bovenkerk maandag in AvondGasten.
Bovenkerk schreef het boek 'Marokkaan in Europa, crimineel in Nederland'.

Marokkanen ontslagen

Tijdens de economische recessie in de jaren '80 werden Marokkanen op grote schaal ontslagen. "Die mensen werden vervolgens via de wet op de arbeidsongeschiktheid afgevoerd, waardoor er nooit meer naar ze is omgekeken." De Marokkaanse vaders verloren daardoor het gezag binnen hun gezin en raakten de grip kwijt op hun zonen, die niemand meer hadden om tegenop te kijken.

Ook in Duitsland

In Duitsland werden de Marokkanen ook ontslagen, maar niet afgevoerd naar de sociale voorzieningen. Duitsland behield volgens Bovenkerk zijn industriële economie. "De vaders waren een of twee jaar werkloos en gingen daarna weer aan het werk. Ze bleven dus in een fatsoenlijke arbeidersklasse. Daardoor zijn de jongeren wel trots gebleven op hun vaders."

Hoge criminaliteitscijfers

Vanuit die optiek verklaart Bovenkerk de hoge criminaliteitscijfers onder jonge Marokkanen in Nederland. Uit onderzoek blijkt dat 60 procent van de Marokkanen tot 23 jaar voor een ernstig feit in aanraking gekomen is met politie en justitie. "Dat is voor ons een nieuwe boodschap. Wij dachten altijd dat mensen vanwege economische omstandigheden de criminaliteit in rolden."

Frankrijk en België

Bovenkerk vermoedt dat de criminaliteitscijfers onder Marokkanen in Frankrijk en België te vergelijken zijn met die in Nederland. "Maar die landen noemen het om principiële redenen geen etnisch probleem. Daar vindt dan ook geen onderzoek plaats naar de etnische achtergrond van criminelen."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!