Voet tussen de treindeur: cel en forse boete

© Erwin Minkenberg
Een 21-jarige man uit Sittard is dinsdag opgepakt, nadat hij zijn voet tussen een treindeur plaatste en vervolgens een NS-medewerker zou hebben bedreigd bij zijn aanhouding.
Na bijna een dag in de cel te hebben gezeten, kreeg de man een boete van vijfhonderd euro.

Te laat
De man kan het nog steeds niet geloven. Hij was aan de late kant, dus rende hij over het perron in Sittard om zijn trein naar Maastricht alsnog te kunnen halen. Vlak voor zijn neus sloten de treindeuren zich. "Een conducteur hield de deur tegen met zijn voet, zodat ik nog naar binnen kon. Ik deed hetzelfde", zegt de man tegenover 1Limburg.

Beveiliging
Blijkbaar viel het tafereel de beveiligingsmensen op station Sittard direct op. "Dus die conducteur zei: 'Sorry man, maar dit mag eigenlijk niet. Ik moet de deur dicht laten gaan.' Dat vond ik geen probleem, dan maar wachten. Maar de beveiliging kwam naar me toe en zei dat ik was aangehouden", vertelt de twintiger.

Niet serieus
Hij nam de boodschap eerst niet serieus en ging daarom op een bankje zitten, zo zegt hij. "Want kom op: aangehouden voor een voet tussen de treindeur? Iedereen doet dat!" Maar het bleek de NS-medewerkers menens. "Ik kon of zelf mee naar het politiebureau, of in de handboeien."
© Erwin Minkenberg
Bedreiging
Naar eigen zeggen raakte de ongelukkige reiziger toen gefrustreerd. "Ik had mijn handen in mijn jaszakken. Toen ze over die handboeien begonnen, stak ik ze in een keer naar voren. Zo van: kom, doe dan. En toen werd het nog erger, zeiden ze dat ik ze bedreigde. Echt onbegrijpelijk."

Verzet
De NS bevestigt dat het voorval is begonnen met de voet tussen de deur. "Vervolgens werkte meneer niet mee tijdens zijn aanhouding en hebben we hem overgedragen aan de politie", zo vertelt een woordvoerder van de spoorwegbeheerder.

Forse boete
Voor deze 'bedreiging' kreeg de man dus een boete van vijfhonderd euro. "Het is een beschikking, dus hij hoeft hem niet te accepteren", zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. "Maar als hij hem niet accepteert, komt dit voor de rechter. Wij kunnen niks zeggen over de bedreiging die hij heeft geuit, maar we denken genoeg bewijs te hebben."

De jongen heeft ondertussen juridische hulp gezocht en overweegt de boete aan te vechten.