Weert in alliantie voor meer statiegeld

© Istock
De gemeente Weert is een van de instanties uit Nederland en Vlaanderen die meedoet aan de Statiegeldalliantie die maandag is gelanceerd.
In totaal 21 organisaties hebben de krachten gebundeld om de regeringen in beide landen ertoe te bewegen statiegeld op alle PET-flessen en blikjes in te voeren.

Draagvlak

Volgens de deelnemende partijen is de strijd om statiegeld niet alleen zaak van milieuorganisaties. "Over de brede linie zijn er veel voorstanders die nu nog niet zichtbaar zijn maar wel relevant om gewicht te geven richting politiek", stellen de organisaties die op deze manier willen laten zien dat er een breed draagvlak is.

Zwerfafval

Door verdere invoering van statiegeldsysteem hopen ze zwerfafval, dierenleed en opruimkosten te verminderen. Onder de Nederlandse deelnemers zijn dat behalve Weert het Milieucentrum in Rotterdam en Utrecht en Stichting De Noordzee.
Uit Vlaanderen doet onder meer TestAankoop mee, de consumentenorganisatie van België met 350.000 leden. Ook Limburg.net heeft zich aangesloten, dat afval inzamelt in 45 gemeenten.