Hoensbroekse drugsbaas in Roemenië zwaar beveiligd

© Justitie Roemenië
Justitie in Roemenië heeft de Hoensbroekse drugsbaas Mimoun K. (45) onder verscherpt toezicht geplaatst, nu de zaak tegen de geboren Marokkaan is begonnen.
De zaak is vooralsnog uitgesmeerd over tien zittingen, maar dat aantal kan oplopen wanneer justitie meer zittingsdagen nodig denkt te hebben.Grof geschut

Justitie in het land maakt geen half werk van de zaak tegen Mimoun, alias Rocky, en zijn handlangers. Rondom de zittingen worden er zwaar bewapende agenten en soldaten ingezet. Zij zijn allen voorzien van automatische wapens. Op dit moment is het een van de meest spraakmakende rechtszaken van Roemenië.


Getuigen

Tijdens de zittingen waarop verschillende undercoveragenten moesten getuigen, was er extra mankracht. Deze getuigen waren verantwoordelijk voor het ontmaskeren van de drugsoperatie. De agenten infiltreerden in de rangen van Mimoun en wisten zo verschillende belastende verklaringen te ontlokken. Ook kwamen zij te weten dat er 2,5 ton cocaïne zou arriveren in de Roemeense havenstad Constan?a.
© TVR
Gearresteerd
'Rocky' en zijn mannen werden op 29 juni 2016 gearresteerd. De Nederlands-Marokkaanse leider was die dag in Spanje, waar hij ook woonde. Het Openbaar Ministerie in Roemenie bevestigt dat hij wilde vluchten. Mimoun werd uiteindelijk ingerekend op het vliegveld van Málaga.

Handlangers
Zijn collega's, de Colombiaan Ramon Diego N. (46) en Litouwers Nerijus M. (38), Aurius L. (40), Vygantas G. (41) en Tadas M. (26), werden op heterdaad betrapt in Roemenië. Ze waren daar bezig de net gearriveerde lading drugs uit te pakken. Het ging inderdaad om ongeveer 2,5 ton cocaïne. De drugs waren onder meer bestemd voor de Nederlandse markt.

Happy Days
Mimoun was vijf jaar lang (mede-)eigenaar van de Hoensbroekse coffeeshop Happy Days. Hij woont sinds enkele jaren in Spanje. Vanuit dat land zou hij verschillende internationale drugsoperaties hebben aangestuurd. Hij zou voornamelijk handelen in Colombiaanse cocaïne.

Het is nog niet bekend wanneer er een strafeis wordt geformuleerd door het Openbaar Ministerie.