Tekenaar Ruben L. Oppenheimer vindt situatie doodeng

Placeholder voor 1Limburg berichten © 1Limburg
Het beroep van politiek cartoonist was altijd vrij, maar nu is het een vogelvrij vak. Zo omschreef de Maastrichtse cartoonist Ruben L. Oppenheimer zijn werk in het L1 radioprogramma de Stemming.
Na de dodelijke aanslag op de redactie van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo werd Oppenheimer afgelopen week uitgenodigd in tientallen landelijke en internationale TV programma’s. Hij verdedigt op elke mogelijke plek het recht op vrije meningsuiting en meer speciaal het recht van tekenaars om alle onderwerpen te mogen uitbeelden en publiceren.

Geen zorgen

De Maastrichtse cartoonist maakt zich zelf geen zorgen over zijn veiligheid. Oppenheimer: "Ik zou liegen als ik niet zou zeggen dat ik het doodeng vind. Maar ik weet al jaren dat er gekken zijn die uit naam van een ideologie of kronkels in hun hoofd tekeningen menen te moeten beantwoorden met geweld."

'Discussie niet mijden'

Oppenheimer vindt ondanks de dreigende situatie niet dat hij de publiciteit en het debat moet mijden. "Ik praat graag over mijn werk, dat is belangrijk. Omdat het publiceren van een cartoon niet het einde maar het begin van een discussie is", zegt hij. Hij wil die discussie niet uit de weg gaan, ook niet als het gevaarlijk wordt.

'Wolk van adrenaline'

Door het grote aantal optredens in de media leeft Oppenheimer "op een wolk van adrenaline waarop je niet meer hoeft te eten en te slapen." Het leidt ook tot veel onrust. Normaal is onrust goed want het zorgt voor cartoons. Maar dit is erg heftig, dit kun je geen maanden volhouden. Een paar dagen, hooguit een paar weken hou je deze situatie vol, aldus Oppenheimer.
Hij ziet dat zijn werk door de spanningen nu veel intenser is. Door de adrenaline teken ik minder nuances en lever scherpere prenten af, zo meent Oppenheimer.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!