Zus Nicky Verstappen: 'Doe alsjeblieft allemaal mee'

Moeder Berthie, zusje Femke en vader Peter Verstappen tijdens een eerdere persconferentie over de zaak. © ANP
De zus van Nicky Verstappen roept alle mannen die worden verzocht om mee te doen aan het dna-verwantschapsonderzoek op zich te melden en mee te doen aan het onderzoek.
"Ons hele leven stond en staat nog steeds in het teken van het vinden van antwoorden rond de dood van Nicky", zegt Femke tijdens een persconferentie over het grootschalige onderzoek. Dat gaat 24 februari van start. "Iedereen die enig gevoel heeft moet zich kunnen indenken hoe onmenselijk het is om met al deze vragen te moeten leven."
Voor de familie is dit onderzoek de laatste strohalm. "Het pijn en gemis worden niet minder, we krijgen Nicky er niet mee terug, maar we hopen wel antwoorden te krijgen", aldus de zus van Nicky.
Femke was 7 toen haar broertje verdween tijdens een zomerkamp in Brunssum. "Zeker nu ik zelf moeder ben, weet ik hoe het voelt om iets wat uit jezelf is voortgekomen te verliezen", zo zei ze tijdens de emotionele verklaring. "Voor mijn ouders is het nog steeds de dagelijkse realiteit."

Verhuisd
De grootschalige dna-afname vindt grotendeels plaats van 24 februari tot 16 maart. Daarna duurt het nog zes tot twaalf maanden voor de resultaten van het onderzoek bekend zijn. Het dna wordt afgenomen van 17.500 mannen in Heerlen, Brunssum en Landgraaf. Daarnaast van nog eens 4000 mannen die in 1998 in de regio woonden, maar nu verhuisd zijn.

De grens
De Duitse grens is overigens een barrière, zo zei het onderzoeksteam vrijdagochtend. Duitsland kent geen dna-verwantschapsonderzoek. "Als de dader aan de andere kant van de grens woont, zullen we hem niet vinden, tenzij hij familie heeft in Limburg", zei hoofdofficier van justitie Jan Eland.
© Thomas Kusters