'Verdronken jongen Blerick was niet lang onder water'

© Track '88
Volgens de badmeester die maandag de zestienjarige drenkeling uit het zwembad in Blerick haalde, was het slachtoffer niet lang onder water.
Wel heeft hij veel water binnengekregen, aldus badmeester René Tomlow. De badmeester die de zestienjarige jongen uit het zwembad in Blerick haalde, was niet in functie toen het ongeluk gebeurde.

Geen twijfel

?Tomlow twijfelde geen moment. "Ik was er als badgast en wilde nog één keer het water induiken om daarna lekker naar huis te gaan. Toen ik vlakbij het bad kwam, was er tumult. Ik zag de jongen onder water liggen, dook het water in en heb hem naar de kant gebracht." Daarna hebben EHBO'ers en BHV'ers het direct overgenomen en is er een alarmmelding gedaan.

Tevergeefs

Helaas heeft zijn reddingsactie niet mogen baten. "Het is heftig, maar dat hoort erbij. Daarvoor ben je ook getraind." Hoe het ongeluk precies heeft kunnen gebeuren, moet nog uit onderzoek blijken.

Discussie

De discussie blijft of de jongen weggestuurd had moeten worden uit het zwembad. "Er zijn meer mensen die zonder zwemdiploma hier rondlopen. De een komt alleen een kop koffie drinken, de ander gaat naar het recreatiebad dat geschikt is voor mensen zonder diploma. Daar hebben we deze jongen ook naartoe verwezen en daar ging hij ook heen. Waarom hij weer terugging naar het diepe bad, weet ik niet. Of we hem de toegang hadden moeten ontzeggen, dat blijft een hele lastige vraag", aldus Tomlow.

Drama

Locoburgemeester Ben Aldewereld was dinsdagochtend aanwezig bij het zwembad om zijn steun te betuigen. "Het is een drama voor de ouders, die verhuizen naar Nederland en dan gebeurt dit met hun zoon. Maar het is ook een drama voor de vrienden, voor de bezoekers van het zwembad die aanwezig waren en natuurlijk voor de vrijwilligers."

Familie

De locoburgemeester heeft nog geen contact gehad met de familie van de jongen. "Daar gaan we voorzichtig mee om. We houden ons nu nog op de achtergrond en zullen later de familie vragen of ze contact met ons willen. We kunnen ons voorstellen dat ze nu vooral bezig zijn met hun eigen verdriet," stelt hij.