Plan nieuw winkelhart Voerendaal gaat door

Het Kerkplein in Voerendaal. © Google Streetview
Het zogeheten kernplan in Voerendaal gaat definitief door. De aandeelhouders van projectontwikkelaar Rialto zijn akkoord gegaan met de overeenkomst tussen gemeente en ontwikkelaar.
Door de zegen van de aandeelhouders start de bouw over uiterlijk drie maanden. Het Voerendaalse Kerkplein wordt getransformeerd tot een winkelcentrum, met een Plus-supermarkt als middelpunt.
Plus Vastgoed is mede-ontwikkelaar van het kernplan. In totaal moet 2700 vierkante meter aan winkelruimte worden gerealiseerd. Daarin is de super meegerekend.

Woningen

Er worden ook twaalf woningen gebouwd. Het karakteristieke pand Dautzenberg maakt deel uit van het nieuwe winkelcentrum. Rialto heeft rekening gehouden met de wens van de gemeente om het gebouw niet te slopen, maar het juist te betrekken in het kernplan.

Opgelucht

Verantwoordelijk wethouder Suzanne Lipsch (Voerendaal Actief) is opgelucht over de uitkomst van het aandeelhoudersoverleg van Rialto. "Eigenlijk zouden we vandaag tegenover elkaar staan in de rechtbank. Dat we in plaats daarvan een akkoord hebben bereikt, is een fantastisch resultaat", zegt ze.

Ernstige vertraging

Daarmee wijst ze op de recente geschiedenis. Voerendaal stapte naar de rechter, omdat het ontwikkelaarsduo zich niet aan gemaakte afspraken hield en ernstige vertraging van het plan dreigde. Tijdens de rechtszaak in januari van dit jaar heeft Rialto echter toenadering gezocht. Daar is de principeovereenkomst uit voortgevloeid. "En daar is door de aandeelhouders niet aan gesleuteld", zegt Lipsch.

Boete

Dat betekent dat de ontwikkelaars een boete van 2500 per dag aan de gemeente betalen wanneer ze in juni van dit jaar nog niet met de bouw zijn begonnen. Op 17 december 2016 moet het project worden opgeleverd. Zien de partijen alsnog af van ontwikkeling, zijn ze Voerendaal 450.000 euro schuldig.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!