Limburgse protesteert topless tegen stierenvechten

Een stierenvechter in actie. © iStock
Een 28-jarige vrouw uit Leveroy liep deze week als enige Nederlander mee in een protest tegen stierenvechten in het Spaanse Pamplona. 
Net als de andere deelnemers was de vrouw alleen gekleed in een broekje en had ze stierenhoorns op.

Banderilla

Samen met de andere demonstranten brak ze banderillas (stokken met een harpoenpunt) met rode poederverf over haar hoofd, om zichzelf en de lucht rondom te bedekken met een wolk van ‘bloed’. Terwijl het ‘bloed’ opdroogde, hielden de demonstranten borden omhoog, met de tekst : "Stieren sterven een bloedige dood in Pamplona."

San Ferminfeesten

Daarmee protesteerden ze tegen de San Fermínfeesten. Elk jaar in juli worden stieren losgelaten in de nauwe straten van Pamplona. Honderden mensen rennen voor de stieren uit, waarbij vele gewonden vallen. De dieren worden op het eind de arena in gejaagd, waar een gevecht plaatsvindt.
"Het was een heftig protest. Er deden zo'n 100 mensen mee, allemaal naakt. Zo krijgen we meer aandacht", vertelt ze bij L1 Radio. "De stieren worden uitgehongerd, in donkere stallen gezet en voor het gevecht worden spieren doorgesneden", foetert de Limburgse. "In Spanje is een meerderheid inmiddels tegen stierenvechten. Dat wordt nu steeds meer zichtbaar."