PVV wil dat provinciebestuur ingrijpt in Sittard-Geleen

© Erwin Minkenberg
De PVV in het Limburgs Parlement vindt dat het provinciebestuur moet ingrijpen in Sittard-Geleen, om af te dwingen dat het nieuwe college maar uit 4,5 fte aan wethouders gaat bestaan.
De coalitie in die gemeente heeft afgesproken met 5,5 fte aan de nieuwe klus te beginnen.

Minder

Volgens de PVV is op 9 november vorig jaar, bij de vaststelling van de begroting, door de gemeenteraad besloten het met één wethouder minder te doen.

Begroting

Letterlijk staat in die begroting: 'Met ingang van nieuw college reductie 1 fte wethouder (€ 150.000). In de coalitiebesprekingen uitgaan van de reductie van het nieuwe college van 1,00 fte wethouder, t.o.v. de 5,50 fte in de huidige coalitie.'

Forse bezuinigingen

De voorgestelde maatregel was onderdeel van een forse bezuiniging, die nodig was om de meerjarenbegroting op orde te krijgen. De provincie had dat als toezichthouder op de gemeentefinanciën geëist.

Enkele maatschappelijke rechtvaardiging

De PVV zegt dat de coalitiepartijen GOB, GroenLinks, SP, PvdA, VVD, DNA en SPA daar destijds ook mee akkoord zijn gegaan. Nu handelen ze er echter niet naar. PVV-fractievoorzitter Robert Housmans stelt dat 'er geen enkele maatschappelijke rechtvaardiging of noodzaak is voor het afwijken van het eerder genomen besluit'.
Daarom moet het provinciebestuurder als toezichthouder ingrijpen, zo vindt hij. Housmans zit zelf ook in de gemeenteraad van Sittard-Geleen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!