Man steekt matras in brand in AZC

© Nederweert24
Een mannelijke asielzoeker heeft vrijdagmiddag zijn matras in brand gestoken in de Van Horne Kazerne in Weert.
Dat bevestigen verschillende bronnen tegenover 1Limburg. Nog voordat de brandweer ter plaatse was, had de beveiliging van het asielzoekerscentrum de brand al onder controle.

Geen gewonden

De brand heeft geen slachtoffers gemaakt. Er was wel een ambulance aanwezig om een bewoner van het AZC te verzorgen. Het is niet bekend of diezelfde bewoner de brand ook had aangestoken. De politie is in gesprek gegaan met betrokkenen, maar heeft vooralsnog niemand aangehouden.
Onder controle
Een politiewoordvoerder zegt ook niet meer op een aanhouding te rekenen. "Het heeft plaatsgevonden op terrein van het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, red.), dus ik verwacht dat het daar wordt afgehandeld. De situatie is onder controle."

Rust
Het COA neemt aan dat er geen strafbare feiten zijn gepleegd, zo laat woordvoerder Robert Ploeg weten. "Anders had de politie hem wel meegenomen. We gaan nu eerst zorgen dat alle rommel wordt opgeruimd en deze man tot rust komt. Daar schakelen we de psychische crisisdienst voor in, zoals we altijd doen in dergelijke gevallen."

Kan gebeuren
Volgens Ploeg staat de brandstichting los van een incident in juni, toen een asielzoeker in Weert door de politie werd aangehouden vanwege vernielingen. "Ik wil het niet bagatelliseren, maar deze man heeft in een overemotionele bui gehandeld. En we vangen honderden asielzoekers op in Weert, dus ja: dat kan helaas gebeuren. Maar we gaan er uiteraard alles aan doen om te kijken waarom dit is gebeurd en hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen."