Sibelco boos op gemeenteraad Heerlen

Sibelco. © archief L1
Sibelco zegt zeer verrast en zwaar ontgoocheld te zijn door de gemeenteraad van Heerlen. Een grote meerderheid van de raad van Heerlen wees woensdagavond  het Plan van Transformatie van de Sibelco-groeve in Heerlen af.
Volgens directie-lid Marc Stulens van Sibelco heeft de gemeenteraad het plan afgewezen op onjuiste en onvolledige gronden. Daarnaast heeft de raad geen rekening gehouden met een onafhankelijk onderzoek waaruit blijkt dat de steenberg Oranje Nassau IV goed verplaatst kan worden. Hij zegt dat de werkgelegenheid in het geding komt als de mijnsteenberg niet afgegraven mag worden.

Symbool mijngeschiedenis

In het plan zou de mijnsteenberg Oranje Nassau IV afgegraven worden. Het is de bedoeling dat het een natuurgebied gaat worden en opengesteld gaat worden voor publiek. Alleen omwonenden en milieuorganisaties verzetten zich tegen de afgraving van de mijnsteenberg. Zij zien de berg als een symbool van de mijngeschiedenis. Het Belgisch concern mag van de raad wel vijf jaar langer ergens anders in de groeve graven.

Landgraaf

Burgemeester en wethouders van Heerlen en Landgraaf hadden eerder ingestemd met het oorspronkelijke plan van aanpak van de groeve. Ze hadden wel als voorbehoud dat beide raden ook akkoord zouden gaan. De raad van Landgraaf praat later over de toekomst van de zandgroeve op de grens van Landgraaf en Heerlen.

Steun

De afwijzing van Heerlen betekent overigens niet dat het plan helemaal van tafel is. De Provincie Limburg, Sibelco en Natuurmonumenten kunnen ook zonder de steun van de gemeenteraden vasthouden aan het oorspronkelijke plan.