Provinciaal plan moet leerlingen naar Limburgse musea lokken

Kinderen bekijken de collectie in het Thermenmuseum in Heerlen.
Het provinciebestuur komt met een plan om leerlingen met hun klas naar Limburgse musea te lokken.
De provincie werkt samen met de drie provinciale musea, het Limburgs Museum in Venlo, het Bonnefantenmuseum in Maastricht en het Continium in Kerkrade, aan het plan dat voor april 2018 klaar moet zijn.

Rijksmuseum

Hiermee haakt de provincie in op het regeerakkoord, zo zei D66-gedeputeerde Hans Teunissen in een Statencommissie. Daarin staat namelijk dat de regering het mogelijk gaat maken dat alle kinderen tijdens hun schooltijd het Rijksmuseum in Amsterdam bezoeken.

Landelijk beleid

Maar D66-minister Ingrid van Engelshoven van Cultuur heeft aangegeven dat die passage niet zo letterlijk moet worden genomen. Ook andere musea komen in aanmerking voor een bezoek, aldus de minister. De verwachting is dat minister Engelshoven begin februari de precieze invulling van haar beleid op dit punt uit de doeken doet.

Kleinere musea

"We willen zo goed mogelijk inspelen op de mogelijkheid die er nu ligt en gebruik maken van deze Rijksmuseumtax. Die kan centen van het Rijk koppelen aan onze musea", aldus gedeputeerde Teunissen. Daarbij is het niet de bedoeling dat schoolklassen alleen die musea bezoeken. Dat kunnen ook kleinere musea in hun regio zijn.

Initiatiefvoorstel

VVD-Statenlid Anton Kirkels kondigde in de Statencommissie aan dat zijn partij bezig is met een initiatiefvoorstel om het museumbezoek in Limburg in zijn algemeenheid te bevorderen.