Brabant: Unesco-status voor 'Roermondse' aardbevingsbreuk

© ANP
De provincie Noord-Brabant en enkele Brabantse gemeenten azen op erkenning van Unesco voor de zogenoemde Peelrandbreuk.
Ze willen een Unesco Geopark maken van het gebied rondom de geologische breuk die via Roermond, Meijel, Liessel, Deurne, Bakel, Gemert, Boekel naar Uden en Heesch loopt. Voor een bijdrage aan de erkenning begint volgende week in Uden onderzoek door de Vrije Universiteit. Er wordt een sleuf gegraven om dichter bij de ondergrondse breuk te komen.

Zware aardbeving

De Peelrandbreuk was in 1992 oorzaak van de zwaarste aardbeving ooit in Nederland. Deze beving met een kracht van 5,8 op de Schaal van Richter trof Roermond.
Bij de geologische breuk liggen voor Europa unieke wijstgronden: hooggelegen, drassige gebieden waar ijzerrijk bruin grondwater omhoogkomt. "We kunnen de kennis die we opdoen gebruiken om het unieke karakter van de wijstgronden te laten zien", zegt de Brabantse gedeputeerde Johan van den Hout over het onderzoek.

Hondsrug

De Hondsrug in Drenthe is tot dusver het enige Unesco Geopark in Nederland. Wereldwijd zijn er 140 gebieden in 38 landen met dezelfde status.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!