Hoger beroep: celstraf van 24 jaar geëist voor loodsmoord

© iStock
Alberto T. heeft maandag in het hoger beroep een gevangenisstraf van 24 jaar tegen zich horen eisen voor de moord op de dakloze politie-infiltrant Guido Kosterman in Maastricht.
Alberto T. werd in 2015 al veroordeeld, maar zijn advocaat heeft toen hoger beroep aangetekend omdat T. vasthoudt aan zijn onschuld. De straf viel vier jaar hoger uit dan de eis van het Openbaar Ministerie. Die vond twintig jaar voldoende.

Lees ook: 24 jaar celstraf voor loodsmoord Maastricht

Hoger beroep

Maar ook in het hoger beroep is maandag een gevangenisstraf van 24 jaar geëist tegen Maastrichtenaar T. (30). De advocaat-generaal vindt dat deze strafeis recht doet aan deze ernstige zaak. "Het slachtoffer was nog maar 25 jaar. Hij was enig kind. Zijn overlijden heeft veel leed veroorzaakt bij zijn naaste", zo zei hij.

Voorbedachte raad

De advocaat-generaal is van mening dat Alberto T. heeft gehandeld met voorbedachte raad. "Uit getuigenverklaringen en de veelheid van letsels en verwondingen en wapens kan niets anders worden afgeleid dan dat verdachte voldoende tot langere tijd heeft gehad om zich te beraden over zijn handelen."

Loodsmoord

Alberto T. heeft in 2012 de toen 25-jarige Kosterman op wrede wijze vermoord. Uit sectie bleek dat de man urenlang was gemarteld. Hij was tegen z'n hoofd geslagen met een ijzeren voorwerp, zijn vingers en tenen waren gebroken en hij had ook brandplekken op zijn rug, waarschijnlijk van een strijkijzer. Daarna is hij doodgebloed. Het lichaam van de 25-jarige man werd uiteindelijk in brand gestoken.

Ondergedoken

Kosterman gaf in ruil voor geld informatie over drugsdeals door aan de CIE. Zijn dubbelrol als mol kwam naar buiten, waarna hij onderdook in de loods in Maastricht waar hij later dood werd aangetroffen.