'Justitie heeft alleen problemen met Bandidos Limburg'

© ANP
Individuele leden of losse afdelingen van de Bandidos kunnen wat advocaat Marnix van der Werf worden aangepakt. "Maar een totaalverbod van de hele motorclub is onzin."
De raadsman van de motorclub zei dat tijdens de eerste dag van de rechtszaak die het OM heeft aangespannen om de de motorclub te verbieden.

Lees ook het uitgebreide Liveblog rechtszaak verbod-Bandidos

Sittard wel, Nederland niet

"Het Openbaar Ministerie heeft een conflict met de Bandidos in Sittard. Die worden verdacht van strafbare feiten maar die zijn nog niet bewezen -dus het is nog maar de vraag wat dat waard is", zegt de advocaat. "Tegen andere Bandidosclubs in Nederland loopt geen zaak, daar zijn geen incidenten en daarover is geen rumoer over."

Voetbalclub

Daarom is het volgens de advocaat onterecht om de hele club in Nederland aan te pakken. Hij maakt een vergelijk met voetbal. "Als bij een voetbalclub de vlam in de pan slaat tijden wedstrijden dan kan ik me voorstellen dat het OM die club wil verbieden. Maar dan ga je niet de hele voetbalbond verbieden. Dat werkt niet, daar worden allerlei onschudlige mensen de dupe van."

Verheerlijking geweld

Het Openbaar Ministerie wil die vergelijking tussen een Outlaw Motor Gang als de Bandidos en een voetbalclub niet maken. Volgens het OM wordt geweld bij de Bandidos aangemoedigd en verheerlijkt, en krijgen leden na een gewelddadige actie een speciale onderscheiding voor hun clubhesje met de tekst 'Expect no mercy.'

Bier drinken

Maar ook dat wijst de advocaat van de hand. Volgens Van der Werf is die badge juist voor Bandidos-leden die voor de club het slachtoffer zijn geworden van geweld. De Bandidos houden zich volgens hem bezig met 'motorrijden en bier drinken.'
De zaak gaat vrijdag verder. Dan krijgen het Openbaar Ministerie en de verdediging de kans om op elkaars betoog te reageren.

Lees ook: Vijf vragen over het verbod op motorclubs