Limburgse burgemeesters positief over wietplan kabinet

© iStock
De Limburgse burgemeesters zijn voorzichtig positief over de plannen van het aankomend kabinet om een experiment met legale wietteelt te doen
Het nieuwe kabinet met VVD, CDA, D66 en ChristenUnie wil een proef waarbij in een beperkt aantal gemeenten legaal geteelde wiet wordt verspreid. Limburgse burgemeesters pleiten er al jaren voor. In een tweet laat burgemeester Ralf Krewinkel van Heerlen weten:
Burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen laat in een schriftelijke reactie weten dat hij het een prima experiment vindt. "Het kan een goede stap zijn, mits er ook nadrukkelijk een intensivering plaats vindt van de bestrijding van het huidige criminele circuit," zo laat hij aan L1 weten.

Depla

Voorvechter van legale wietteelt van het eerste uur burgemeester Paul Depla van Breda, pleitte in zijn tijd als Heerlense burgervader al voor de proef. "Ik ben ontzettend enthousiast. Ik kwam er bij de gemeente Heerlen al achter dat het huidige systeem failliet is. Hoe kan nu een systeem bestaan waar je wel mag kopen, de coffeeshop mag wel verkopen, maar de productie mag niet," zegt Depla.

Crimineel geweld

De criminaliteit rondom wietteelt loopt volgens de burgemeesters al jaren de spuigaten uit. Vooral in Zuid-Nederland. Crimineel geweld en corruptie zijn aan de orde van de dag. Ook branden geregeld panden uit waar illegaal wiet wordt geteeld of wordt afval in de natuur gedumpt.

In de steek gelaten

De burgemeesters voelden zich jarenlang in de steek gelaten door Den Haag. "Ik ben dan ook enorm blij dat in Den Haag nu ruimte wordt gecreëerd om te experimenteren met legale wietteelt. Waardoor we de georganiseerde criminaliteit verder kunnen aanpakken," zo zegt de oud-burgemeester van Heerlen. "Ik was er in mijn tijd in Heerlen klaar voor. Ik ben er in Breda klaar voor. Alsjeblieft laten we morgen beginnen," besluit Depla.
Burgemeester Jos Hessels van Echt-Susteren lijkt niet te geloven in het wietplan. Dat laat hij weten via Twitter:
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!