Hogere opkomst na 25 jaar onderzoek borstkanker

© iStock
In 25 jaar bevolkingsonderzoek naar borstkanker in Limburg is het opkomstpercentage gestegen van 73 in 1990, naar 81 nu.
Dat laat Bevolkingsonderzoek Zuid weten. Het is één van de vijf screeningsorganisaties in Nederland en doet het bevolkingsonderzoek in de provincies Limburg en Brabant.

Roermond

Het eerste onderzoekscentrum in Limburg ging in december 1990 van start in het gebouw van de GGD Roermond. Toen werden 25 mensen per dag onderzocht, tegen ongeveer 70 nu. Tegenwoordig zijn er in Limburg vijf onderzoeksruimten, waarvan er een paar mobiel zijn. Daar worden röntgenfoto's gemaakt waarmee de ziekte in een vroeg stadium is op te sporen.

Sterfgevallen

Door deelname aan het bevolkingsonderzoek overlijden er jaarlijks 775 vrouwen minder aan borstkanker, zo meldt het Bevolkingsonderzoek. Toch sterven er elk jaar nog zo'n 3500 vrouwen aan de ziekte. Een zorgvuldig georganiseerd bevolkingsonderzoek is een belangrijke manier om de sterfte aan borstkanker terug te dringen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!