'Camiel Eurlings heeft nog wel wat uit te leggen'

© ANP
De atletencommissie van NOC*NSF vindt de excuses van Camiel Eurlings een 'goede stap in de goede richting', maar 'hij heeft nog wel wat uit te leggen'.
Zo zegt commissievoorzitter Chiel Warners tegen de NOS.

Mishandeling

"Er is een stuk vertrouwen weg en dat heeft de sport geen goed gedaan, dus dat zal hersteld moeten worden. Maar de goede wil is getoond", aldus Warners. IOC-lid Eurlings bood zaterdag publiekelijk zijn excuses aan voor de mishandeling van zijn ex-vriendin in 2015.
Pijnlijke voorval
?Eurlings zweeg tweeëneenhalf jaar over de mishandeling. Eerder stuurden de atleten Eurlings een brief. Ze vroegen hem om openheid van zaken te geven. Zaterdag kwam het IOC-lid met een persoonlijke verklaring. 'Tot nu toe heb ik zelf bewust gezwegen over het voor mijn ex-vriendin en mij pijnlijke voorval. Juist uit respect voor mijn ex-vriendin en ook om het onafhankelijk onderzoek van het Openbaar Ministerie (OM) niet te beïnvloeden.' Zo schreef Eurlings.

Baantje
Op social media werd er niet positief gereageerd op de excuses. Zo laat de bekende psychiater Bram Bakker via Twitter weten: ‘Als ik mijn baantje maar kan houden. Excuses die 2,5 jaar op zich laten wachten en volgen op druk vanuit de publieke opinie zijn natuurlijk enorm oprecht... Nog nooit sloeg ik iemand in het gezicht, maar bij het aanschouwen van het hoofd van #Eurlings kan ik me de gemoedstoestand waarin het gebeurt altijd wel voorstellen.’

Schikkingsvoorstel

Maar ook andere reacties zijn duidelijk niet op de hand van Eurlings: 'Handgemeen' is dat Limburgs voor 'mishandeling'? U bent te laat #CamielEurlings om uw IOC-functie te redden!’ Maar ook: ‘Kan iedere Nederlandse burger een schikkingsvoorstel krijgen zodat hij of zij geen strafblad krijgt? Is dat standaard praktijk in Nederland?’ En: resumerend: Camiel Eurlings lapt minstens de halve gedragscode aan zijn laars. Zo’n functionaris zou je niet moeten willen, @nocnsf.