Duizenden monumenten gratis toegankelijk

Rijksmonument 27715: Theater aan het Vrijthof in Maastricht. © iStock
Duizenden monumenten openen dit weekend twee dagen lang hun deuren voor het publiek, dat gratis naar binnen mag. Het thema is dit jaar: boeren, burgers en buitenlui.
De Open Monumentendag is de afgelopen dertig jaar uitgegroeid tot één van de grootste culturele evenementen van Nederland. Het culturele weekeinde trekt elk jaar een miljoen belangstellenden.

Limburg

De provincie Limburg kent 5.341 monumenten. De meeste daarvan staan in Maastricht. Maarliefst 1.675 bouwwerken zijn daar aangemerkt als Rijksmonument. De meeste daarvan zijn woningen of wooncomplexen.

Heritage Days

Het evenement maakt deel uit van de European Heritage Days, waaraan vijftig landen deelnemen. Het Europese thema is 'Discover Nature Together' en dat was voor Nederland aanleiding om hier met het thema Boeren, burgers en buitenlui de nadruk te leggen op de agrarische geschiedenis en de relatie tussen de stad en het buitengebied.
Boeren, burgers en buitenlui, is een historische kreet waarmee stadsomroepers destijds de aandacht van het publiek trokken.

Evenement

Open Monumentendag wordt jaarlijks georganiseerd door Projectbureau Open Monumentendag in samenwerking met de BankGiro Loterij.
Tegelijk met de Monumentendag vindt het Werelderfgoed Weekeinde plaats. UNESCO-werelderfgoederen als de Amsterdamse Grachtengordel, Droogmakerij de Beemster, het Woudagemaal, het Rietveld Schröderhuis en de Van Nelle Fabriek organiseren dit weekeinde speciale activiteiten.