'Eieren van Limburgse pluimveebedrijven besmet'

© iStock
Tenminste twee Limburgse pluimveebedrijven hebben te maken met besmette eieren.
De firma’s komen voor op een lijst van de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De eieren zijn besmet met de verboden stof fipronil. De bedrijven zouden hun kippen hebben behandeld met een middel van het bedrijf Chickfriend. Dat middel bevatte fipronil, schrijft De Limburger maandagavond.
De eicodes van deze bedrijven komen overeen met de codes die de autoriteit maandagavond bekendmaakte.

Fipronil

Het gaat volgens de krant om bedrijven uit Leveroy en Kelpen-Oler. In de eieren van de Limburgse pluimveebedrijven is niet de hoogste dosis gevonden. Bij eieren van een bedrijf uit het Gelderse Eck en Wiel zat wel een gevaarlijk hoge dosering. Die eieren zijn "een acuut gevaar voor de volksgezondheid", meldt de NVWA. Het gaat om eieren met de code X-NL-40155XX. Deze eieren worden op dit moment teruggehaald uit de schappen.

Woest

Een kippenboer uit Leveroy is woest op de NVWA dat zijn eiercode is gepubliceerd. Hij zegt dat de besmette eieren nooit in omloop zijn geweest. "Alle eieren liggen dus nog hier op het bedrijf, en niet bij het pakstation of in de supermarkt, laat staan bij de consument." Het andere pluimveebedrijf gaf maandagavond nog geen reactie.

Codes

De NVWA waarschuwt geen eieren te eten met de volgende codes: X-NL-43113XX, X-NL-43326XX, X-NL-43835XX, X-NL-42766XX, X-NL-42071XX, X-NL-43514XX, X-NL-41679XX, X-NL-43879XX, X-NL-43640XX, X-NL-42659XX. Het fipronil-gehalte hierin is hoger dan de dagelijks toelaatbare hoeveelheid bij langdurige consumptie door kinderen. Ouders wordt aangeraden om voorlopig hun kind uit voorzorg geen eieren met deze codes te laten eten.
Inmiddels zijn in Nederland 180 pluimveebedrijven op last van de NVWA stilgelegd.